Myotis capaccinii (Liliac cu picioare lungi)

Cod Natura 2000-1316.
Ordinul Chiroptera, familia Vespertilionidae. Habitat: Cheile Carașului.
Este o specie de talie mijlocie, are pavilionul urechii îngust, cu cinci pliuri externe orizontale, tragus ascuţit, jumătate din lungimea pavilionului, cu marginea internă convexă şi cu cea externă concavă (în forma de S). Picioare foarte mari, cu peri lungi şi aspri. Baza părului este cenuşie întunecată. Culoarea dorsală cenuşie fumurie, cu tentă gălbuie iar cea ventrală este cenuşie deschis. Lungime este de 47-53 mm, anvergura aripilor de 230-260 mm iar greutatea de 6-15 g.
Adăposturile de reproducere şi de iernare sunt peşterile calde, apropiate de suprafeţe de apă. Habitatele de hrănire sunt zonele umede, cursurile de apă permanente şi temporare, canalele, lacurile, mlaştinile. Un habitat de hrănire caracteristic este reprezentat de mlaştinile dominate de arbuşti (lăstăriş, răchite). Specie gregară, formează colonii de reproducere în peşteri cu maxim 500 femele, cu un singur pui/femelă. Coloniile sunt mixte, cu Myotis myotis, Myotis blythii şi Miniopterus schreibersi.
Starea de conservare este defavorabilă.
Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile/pădurile) este degradat prin obturarea intrărilor, exploatarea silvică, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.