Myotis myotis (Liliac comun)

Cod Natura 2000-1324.
Regnul Chordata, clasa Mammalia, ordinul Chiroptera, familia Myotis.
Are dimensiuni mari: corpul are lungimea de 67-79 mm, craniul 22-24 mm, antebraţul de 56-68 mm, anvergura 340-355 mm, are urechi mai lungi de 26 mm; greutatea este de 30-33 g. Este uşor de deosebit de celelalte specii după mărime, fiind însă confundat cu liliacul comun mic, însă aceasta are urechile mai scurte de 26 mm.
Faţă de alţi lilieci are talia mare, urechile late, ovale, de aceiaşi lungime cu capul. Tragusul este lung, drept şi ascuţit. Patagiul se inseră pe metatarsiene aproape de baza degetelor, iar pintenul ajunge până la mijlocul uropatagiului; ultima vertebră codală este rudimentară şi liberă. Urechile şi patagiul sunt sur-cafeniu deschis, translucide. Spatele este cafeniu-fumuriu deschis, pătat cu roşu argintiu; abdomenul este cenuşiu sau alburiu cu slabe nuanţe gălbui. Firul de păr este negru-cafeniu, cu vârful mai deschis.
În România este o specie comună, fiind însă periclitată în vestul Europei. Este răspândit aproape în toată ţara; trăieşte prin peşteri, poduri, clopotniţe. Iese la vânat târziu, zburând de-a lungul drumurilor cu copaci, destul de jos, încet şi greoi. Iernează în peşteri. Formează colonii de reproducere mari, de mii de exemplare, în peşteri şi poduri liniştite şi hibernează în peşteri, atârnând liber sau în fisuri, formând colonii mari sau grupuri mici.
Habitatele de hrănire sunt lizierele pădurilor, crângurile şi păşunile mozaicate. Adăposturile principale sunt peşterile, folosite în toată perioada anului. Formează colonii de reproducere şi de îngrăşare în peșteri şi chiar în copaci, a căror marime este de zeci de exemplare. Se hrăneşte cu insecte de talie mare, adesea cu insecte nezburătoare, pe care le capturează de pe sol.
Starea de conservare este defavorabilă. Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile/pădurile) este degradat prin obturarea intrărilor, exploatarea silvică, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.