Barbus meridionalis (Moioagă)

Cod Natura 2000-1138.
Clasa Actinopterygii, ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae.
Moioaga (Mreana vânată) poate fi întâlnită în Franța, Spania, România, Ucraina și Polonia. In România este distribuită în special în Vestul țării dar s-a observat că s-a extins și în râurile din centrul și sudul țării.
Nu creste mai mare de 300-400g dar poate ajunge până la 1,5 kg. Are corpul este alungit și îndesat, cu solzi mici, lipsindu-I ultima radie zimțată a înotătoarei dorsale. Spatele este cenușiu-vânăt, laturile și burta argintii. Este punctată cu pete negre și trăieşte exclusiv în râurile şi pâraiele din regiunea de munte şi din partea superioară a regiunii colinare.
Îşi duce viaţa atât în râuri pietroase, rapide şi reci, cât şi în unele pâraie mai nămoloase. Arată preferinţă mai ales pentru porţiunile cu curent puternic şi fund pietros, întâlnindu-se adeseori împreună cu porcuşorul de vad, aceasta în special în zona de aval a arealului său.
Hrana este formată în special din larve de insecte acvatice, viermi, crustacee mici și resturi vegetale. Depune mai târziu decât mreana mare fără să urce în susul apei, formează doar grupuri mici și depune în zona malurilor.