Rhinolophus hipposideros (Liliac mic cu potcoavă)

Cod Natura 2000-1303.
Regnul Chordata, clasa Mammalia, ordinul Chiroptera, familia Rhinolophidae.
Este cel mai mic dintre liliecii cu potcoavă. Are corpul fără coadă de 40-45 mm, coada are 20-30 mm, craniul 15 mm, antebraţul de 37-42.5 mm lungime; greutate 5.6-10 g. Spatele este cafeniu, maro-fumuriu, iar abdomenul cenuşiu-roşiatic şters. Şaua, în partea anterioară, este concavă, scurtă şi rotunjită, iar vârful posterior vizibil mai lung, puţin obtuz. Vârful cozii este liber.
Se hrăneşte cu diferite insecte, vânând mai ales imediat după asfinţitul soarelui până aproape de miezul nopţii. Acestei specii îi sunt caracteristice coloniile mici, în medie de 30 exemplare, în mod excepţional 100 de exemplare; formează colonii laxe la intrarea peşterilor, sau în podurile clădirilor părăsite.
Este o specie întâlnită frecvent, dar populaţiile sunt restrânse. Este răspândit aproape în toată Europa Centrală şi de sud. La noi, destul de comun atât la şes, cât şi la munte, iarna şi vara prin peşteri, poduri de case, beciuri, firide, clopotniţe. Trăieşte în colonii mai mult sau mai puţin numeroase sau indivizi izolaţi.