Cerambyx cerdo (Croitor mare al stejarului)

Cod Natura 2000-1088.
Regnul Arthropoda, clasa Insecta, ordinul Coleoptera, familia Cerambycidae.
Areal în Europa (Belarus, Italia, Franţa, Grecia, România, Spania, Ucraina, etc.), Crimeea, Caucaz, Transcaucazia, Asia Mică, Siria, Iran, Turcia de Nord-Est, Sicilia, Africa de Nord.
Habitat în padurile bătrâne cu esenţe foioase, preferându-le în special pe cele de cvercinee; uneori poate fi întâlnită şi în parcuri.
Specia este inclusă în anexele Convenţiei de la Berna ca specie rară şi ameninţată cu dispariţia.
Corpul este negru, cu partea apicală a elitrelor roşiatică-cafenie. Primul articol antenal cu punctuaţie deasă şi puternică, este aproape mat; articolele antenale III şi V cel puţin de două ori mai lungi decât late la vârf și cu partea apicală îngroşată noduros.
Pronotul e lucios, cu zbârcituri discoidale destul de puternice. Sculptura elitrelor e formată din rugozităţi puternice la bază şi din ce in ce mai fine spre partea apicală; pubescenţa elitrelor e fină şi puţin aparentă. Abdomenul este lucios, cu pubescenţa puţin deasă, exceptându-se ultimul sternit, care este pubescent des. Lungimea corpului este 23-55 mm.
Specia se dezvoltă în lemnul stejarului, castanului, fagului, nucului, ulmului, frasinului. Femela depune ouăle câte 2-3 în crăpăturile sau rănile scoarţei. După circa 14 zile apare larva, care iniţial se hrăneşte cu scoarţă, iar mai apoi pătrunde în lemn. Perioada de dezvoltare (de la ou până la adult) durează de regulă 3 ani, însă uneori se poate prelungi până la 5 ani. Adulţii sunt nocturni şi crepusculari. Ziua se ascund în coroanele arborilor, scorburi, etc. Zborul are loc în lunile mai-august.