Myotis emarginatus (Liliac cărămiziu)

Cod Natura 2000-1321.
Ordinul Chiroptera, familia Vespertilionidae. Habitat: Izvoarele Carașului, Cheile Carașului.
Liliac de mărime medie cu pavilionul urechii prevăzut cu creste distincte pe marginea externă și 6-7 pliuri transversale. Blana fină, lânoasă, ondulată şi înâlcită are culoarea generală ruginie pe spate şi gălbuie-cenuşie ventral. Perii de pe spate au trei culori: cenuşiu la bază, galben-pai la mijloc şi ruginie-brună spre roşu la vârf. Lungimea este de 41-53 mm, anvergura aripilor de 220-240 mm și greutate de 7-15 g.
Habitatul de vară și iarnă sunt peşterile și avenele. Se hrăneşte cu paianjeni, muşte și mai rar cu fluturi nocturni deasupra tufărişurilor, lăstărişurilor, în păşuni şi fâneţe, uneori deasupra apei în zonele montane puţin înalte și zona carstică. Poate captura prada de pe crengi sau de pe jos. Femelele se pot împerechea din primul an de viaţă, dar nu este dovedită naşterea puilor. Împerecherea are loc toamna şi spre deosebire de alte specii de chiroptere europene, nu au loc împerecheri în perioada de iarnă.
Starea de conservare este defavorabilă. Habitatul de maternitate și hibernare (peșterile/pădurile) este degradat prin obturarea intrărilor, exploatarea silvică, poluare și turism. Habitatul de hrănire este afectat prin tăierea aliniamentelor de arbori, exploatarea forestieră, poluarea apelor.